Når man køber eller sælger en bil eller lastbil, så er det almindeligt, at der udformes en slutseddel. Det er et dokument, som både sælger og køber underskriver, når der er opnået enighed om købsaftalen. Det kan omhandle stand af køretøjet, pris, overdragelse og ligende.
Det er vigtigt at sikre sig, både som sælger og køber, at slutsedlen lever op til krav og standarder. Hvis alt går glat med køb eller salg, så får man ikke brug for slutsedlen, men hvis der opstår en uenighed eller en uoverensstemmelse efter købet er gennemført, så er slutsedlen et ekstremt vigtigt dokument. Det er ikke så ualmindeligt, at der opstår problemer efter salget er godkendt, så tag dig lige de ekstra femten minutter og garantér, at slutsedlen ikke har nogen af de typiske fejl. Det kan spare dig ærgelser og dyre lærepenge. Du kan læse mere om detaljerne her: https://www.tjekbil.dk/slutseddel
Præcis beskrivelse af bilen
Modelbetegnelse, modeltype, årgang skal fremgå af slutsedlen. Det er vigtigt, at det er en præcis, detaljeret beskrivelse af den bil eller lastbil, der købes eller sælges.
Det virker meget banalt, hvilket er grunden til, at mange tænker, at det ikke er så vigtigt. Det er meget vigtigt, så køber og sælger er enige om hvilket produkt, der sælges. Ind imellem har en køber for eksempel oplevet, at motoren er mindre end de troede.
Leveringsvilkår
Det skal fremgå præcist hvilken leveringsaftale, der er aftalt. Få skrevet ned hvornår bilen leveres til køber. Det skal også fremgå i hvilken stand, bilen købes. Skal den være rengjort, vasket eller lignende. Når leveringsaftalen er præcist defineret, så skal det også fremgå, hvad det betyder, hvis leveringen forsinkes. Så er der rene linjer, hvis der kommer til at ske noget uventet.
Husk også at tjekke, om hvad omkostninger er for levering af bilen eller lastbilen.
Registreringsafgift
Mange har oplevet, at sælger - specielt hvis det er bilforhandlere - ikke har betalt registreringsafgift i det omfang, som det er aftalt. Hvis det står i slutsedlen, så har køber ret til at få udbetalt differencen. Hvis det præcise beløb, som sælger skulle betale, ikke er udspecificeret, så har du som køber ikke ret til kompensation.
Købt som beset
Hos små bilforhandlere skrives der indimellem ‘købt som beset i slutsedlen. Du skal være opmærksom på, at bilforhandleren aldrig kan fraskrive sig reklamationsretten. Du har ret til to års reklamation, hvis der dukker noget op, som bilen har fejlet hele tiden og som forhandleren ikke har oplyst. Det er simpelthen ikke lovligt at sælge en bil uden reklamationsret på to år.
Tidligere skader
Det skal ligeledes fremgå at slutsedlen, om der har været tidligere skader på bilen. Det skal for eksempel fremgå om bilen har været i en ulykke eller færdselsuheld.
Det er også smart, at det fremgår om bilen er blevet omlakeret. En omlakering kan nemlig skjule tidligere skader eller rust, så sørg for at omlakeringer også fremgår af slutsedlen.
Konsekvensen af fejl på slutseddel
Det er altså det vigtigste at slutsedlen er ekstrem præcis og nøgtern. Få skrevet alt ned, så sælger ikke pludselig kan påstå, at de ikke kan huske aftalen. Det er nemt at snyde i en bilhandel, og det sker faktisk rigtig ofte.
Du har både som sælger og købe et ansvar for, at slutsedlen er så præcis og fyldestgørende som muligt. Oplysninger skal være præcise og detaljerede. Tjek det gerne flere gange. En god slutseddel kan garanterer, at du ikke bliver snydt i en bilhandel.
Specielt hvis du handler privat
Hvis du foretager en privat bilhandel, så er det køber, der har ansvaret for omregistrering. Det skal noteres i slutsedlen, hvornår omregistreringen præcis sker, og hvem der har ansvaret for at betale for omregistrering.
Det er sælger, der har ansvaret for betaling af registrering, forsikring og afgifter indtil omregistreringen er gennemført.
Husk, du skal aldrig overdrage penge, før du har modtaget bilen og alt det aftalte ekstraudstyr. Du skal ligeledes have underskrevet slutsedlen og være enige om indholdet før pengene overføres.